Het Nederlandse Tennet wil in Duitsland een 800 kilometer lange ‘Energieautobahn’ bouwen dat overtollige windenergie vanuit Noord-Duitsland naar fabrieken en steden in Zuid-Duitsland transporteert.

De route is nu bekend en minister-president Seehofer van Beieren ligt meteen dwars. Hij wil dat de planning gestopt wordt. Een egoïstische eis, vindt Brussel.

Het moet de ‘hoofdslagader’ en de ‘ruggengraat’ voor de Energiewende worden. Men spreekt ook van een elektrische Autobahn zonder afslagen. De netbeheerders en initiatiefnemers Tennet en TransnetBW tekenden afgelopen oktober een samenwerkingsovereenkomst. Daarbij werd gezegd dat de snelweg waarschijnlijk niet voor 2022 af zal zijn.

De ‘stroomsnelweg’ krijgt als officiële naam de ‘Sued.Link’ mee. De bedrijven zijn bang voor protest van omwonenden en hebben daarom al voor het eigenlijke planningsproces de route bekend gemaakt van de hoogspanningskabels die vanaf Noord-Duitsland 800 kilometer richting het zuiden worden getrokken. In totaal plant Duitsland 2.800 kilometer aan stroomsnelwegen.

Protest Beieren

Deelstaat Beieren vindt het bij monde van minister-president Seehofer maar niets. Hij eist het stilleggen van alle planningswerkzaamheden. Dat protest stuit weer op ergernis bij de Duitse EU-commissaris Günther Oettinger. Hij verwijt Seehofer ‘energie-egoïsme’. Want uiteindelijk, zo zegt hij, moet ook Beieren het zonder kerncentrales doen.

Bron: Der Spiegel / Duitslandnieuws.nl

Bron: Der Spiegel / Duitslandnieuws.nl

“Iemand moet er mee beginnen om te zeggen, daar en daar kan het gebouwd worden”, zegt Tennet-directeur Lex Hartman tegen Der Spiegel. Er is volgens hem al gekeken naar waar de mensen wonen en hoe er met de natuurgebieden moet worden omgesprongen. De omwonenden langs het traject van Wilster bij Hamburg, via Verden an der Aller, Hannover, Hildesheim, Höxter, Warburg, Kassel en Fulda tot in het Beierse Grafenrheinfeld kunnen nu zelf precies kijken hoe dicht ze bij de geplande 70 meter hoge stroomsnelweg wonen of werken. Het gaat om de dialoog met de burgers, zegt Hartman tegen ZDF. Maar wat hem betreft mag het zo snel mogelijk beginnen.

Van noord naar zuid

Duitsland wil dergelijke stroomsnelwegen bouwen om de stagnerende Energiewende weer op gang te helpen. Nu zorgen de vele windmolens in Noord-Duitsland bij harde wind vaak voor te veel energie. Omdat dat nog onvoldoende goed kan worden opgeslagen, gaat er veel stroom verloren.

Sued.Link moet straks de overtollige windenergie vanuit Noord-Duitsland naar fabrieken en steden in Zuid-Duitsland transporteren. Beieren en Baden-Württemberg zijn door grote bedrijven de grootste verbruikers van Duitsland.

Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland.

Lees ook op Duitslandnieuws.nl

Uli Hoeness-effect: 26 duizend Duitsers biechten belastingontduiking op

Geheim 'alles-of-niets-plan' van de SPD om Merkel te overleven

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl